Tomme butikker

Udviklingen vender: Nu står flere butikker tomme

For første gang i et år stiger udbuddet af lokaler til butikker og spisesteder, viser nye tal. Det skyldes prisstigninger.

Gennem flere kvartaler har mængden af tomme butikslokaler været det laveste i mere end ti år. Men nu vender udviklingen.

Ifølge tal fra Ejendomstorvet begynder der igen at dukke flere “til leje”-skilte op foran lokaler beregnet til butikker og spisesteder. Udbuddet er steget til 2,8 procent efter at have ligget på 2,6 procent i et stykke tid.

– Under Corona nedlukningerne steg nethandlen, men alligevel blev der i slutningen af 2021 længere imellem de udbudte butikslokaler, formentlig fordi danskerne havde opsparet et behov for at besøge fysiske butikker og for at spise ude, siger Jakob Wegener, adm. direktør for Ejendomstorvet.dk.

Samtidig spiller prisstigningerne en væsentlig rolle, lyder forklaringen fra Kristian Vinggaard, der er partner og detailhandelsspecialist hos Cushman & Wakefield RED i København.

– Vi oplever, at detailsektoren også er blevet ramt af de kraftigt stigende priser på byggematerialer, som allerede har udløst, at nybyggeri af fx boliger og svømmehaller er blevet udskudt eller aflyst, siger han og fortsætter:

– Priserne for at få indrettet butikker og spisesteder er steget kraftigt, og flere kæder har sat etablering af nye butikker på hold, så der bliver lukket færre aftaler om nye lokaler…

Danmark har i alt 19,8 millioner kvadratmeter butiksareal, og ved indgangen til 3. kvartal 2022 var 550.900 kvadratmeter udbudt til leje eller salg – det højeste tal siden 2. kvartal 2021.

 

Indlæg oprindeliig udgivet fredag den 19. august 2022 kl. 11:26 af: Kristian Holgersen, Detailfolk.dk