
Forbrugerombudsmanden: Beløbsreservationer kræver forbrugerens accept
En ny udmelding fra Forbrugerombudsmanden om beløbsreservationer medfører, at stort set alle netbutikker skal ændre de oplysninger, de giver forbrugere forud for betalingen.
Når en forbruger betaler med et internationalt betalingskort, som fx Visa og MasterCard, sker der automatisk en reservation af beløbet på forbrugerens kort, indtil beløbet trækkes eller reservationen ophæves. Der sker dog ikke reservation, hvis kunden betaler med Dankort.
Forbrugerombudsmanden udtaler: ”Det er alvorligt, når forbrugernes penge kan blokeres, uden de er klar over det og har accepteret det. Forbrugerne tror, de har flere penge til rådighed på deres konti, end de faktisk har. Det er naturligvis navnlig problematisk for den enkelte forbruger, når blokerede beløb ikke frigives rettidigt på grund af tekniske fejl.”
Når en forbruger køber via internettet er det typisk ikke virksomheden, som vælger om de vil reservere beløbet.
Tekst i betalingsvinduet eller dér hvor kunden vælger betalingsform:
Netbutikker skal selv tydeligt oplyse forbrugeren om, at betalingen kan medføre, at beløbet reserveres på kundens kort.
Oplysningen skal tydeligt fremgå, hvor kunden vælger betalingsform eller i selve betalingsvinduet, og teksten skal være så forbrugeren ikke kan overse den.
Kunden skal acceptere vilkårene inden betalingen accepteres og gennemføres
Hjælp fra PSP’erne
Netbutikkerne kan ikke (altid) selv skrive i betalingsvinduet eller der, hvor kunden vælger betalingsform. Forbrugerombudsmanden har derfor på Dansk Erhvervs foranledning orienteret PSP’ene om sin vurdering og opfordret dem til at være behjælpelige med at løse opgaven. Nets, MobilePay og andre PSP’er arbejder på en løsning.
Indtil videre har Forbrugerombudsmanden ikke givet en frist for tilføjelse af teksten.
Tilføjelse til dine handelsbetingelser:
Som netbutik skal du også opfylde oplysningspligten i dine handelsbetingelser.
Efter forbrugeraftalelovens § 8, stk. 1, nr. 10 og 21, skal du oplyse ”vilkår for betaling”, samt ”forskud eller andre finansielle garantier, som forbrugeren skal betale eller stille efter anmodning fra den erhvervsdrivende og betingelserne herfor”.
I handelsbetingelserne skal du oplyse, at beløbet reserveres, hvornår reservationen ophører, og der kan henvises til forbrugerens aftale med sin kortudsteder.
Læs Forbrugerombudsmandens pressemeddelelse her.
Kilde: Dansk Erhverv
Del indlægget med andre der kunne få glæde af det