Bytteregler for din butik

4-5 procent af årets julegaver byttes i denne tid, men vi har ingen lov, der sikrer retten til at bytte eller få pengene retur. Byttereglerne er derfor en ekstra service til dine kunder.

De kommende dage og uger forventer Dansk Erhverv, at danskerne vil bytte gaver for omkring 400 millioner kroner.
Det svarer til, at vi bytter mellem 4 og 5 procent af vores julegaver.
Danskerne forventes at have brugt otte milliarder kroner på gavekøb i år, og dermed ender “bytte-beløbet” altså på rundt regnet 400 millioner kroner ligesom i 2021. I 2019 og 2020 blev der “kun” byttet for 300 millioner.
Byttedagene giver en god mulighed for at skabe mersalg. Dansk Erhvervs seneste bytteanalyse viser, at 43 procent af de danskere, der var ude for at bytte gaver, valgte at bruge alle pengene for den byttede gave – eller flere penge – i den butik, hvor de byttede gaven, siger Bo Dalsgaard.

Her får du et overblik over, hvad dine kunders rettigheder er, når de kommer frem til kassen med byttevarer under armen.
 
Byttereglerne
De fysiske butikker har ikke pligt til at bytte gaver, men det er en ekstra service, som de fleste tilbyder. Man skal dog skelne mellem, om butikken giver returret eller en bytteret.
    • Bytteretten betyder, at kunden har ret til at bytte varen til andre varer i butikken. Har man for eksempel fået en gave til 200 kroner, kan man med en bytteret få lov til at købe andre varer for samme beløb.
    • Returret betyder, at man kan gå ind i butikken og få alle pengene retur. Hvis der er returret og butikken efterfølgende sætter prisen ned, kan kunden bytte gaven og købe den igen til en lavere pris. Har man for eksempel fået en gave, der koster 300 kroner og efterfølgende sættes ned til 200 kroner, så kan man altså få 100 kroner tilbage.
Frister
Butikken kan selv sætte frist for bytte eller returnering, som så skal overholdes.

Ofte har netbutikker længere byttefrist i forbindelse med julen, men det skal man tjekke hos den enkelte butik.

Kvitteringen er vigtig
Butikken kan også kræve dokumentation for, at varen rent faktisk er købt der. Det kan være i form af byttemærke eller kvittering. På den måde kan butikken se, hvordan varen er betalt – om der for eksempel er benyttet et gavekort, så pengene skal udbetales på et nyt gavekort eller kan gives kontant.

Varen skal kunne sælges igen
Når kunden returnerer gaven til butikken, skal den være så god som ny. Det vil sige, at den skal kunne sælges til fuld pris igen.
Varen må med andre ord kun prøves, som man kan gøre det i en butik.
Butikken skal inden købet oplyse, om der er andre krav, inden varen kan tages retur. Eksempelvis om mærkerne skal sidde på eller om varen skal være i originalemballage.  
Hvis man vil have det fulde beløb retur, gælder de samme ting, når man handler på nettet. Men her kan man også returnere en brugt vare. I sådan et tilfælde skal man dog selv betale for en eventuel værdiforringelse.
Kunden har selv ansvaret for pakken, indtil den igen er i sælgers varetægt.
Det er som oftest køber, der skal betale returporto. Nogle butikker tilbyder dog gratis returfragt.


Køb på nettet kan også fortrydes
Er varen købt på nettet, kan kunden altid fortryde indtil 14 dage efter, at køberen har modtaget den med posten. Inden for de to uger er det blot nødvendigt, at man har givet tydeligt udtryk for – gerne på skrift – at man ønsker at returnere. Derfra har man så 14 dage til at få sendt varen afsted.
Vær opmærksom på, at pengene går tilbage på gavegiverens betalingskort.
 

Kilde til de gode råd er Konkurrence- og forbrugerstyrelsen på Forbrug.dk samt Forbrugerrådet Tænk på Taenk.dk

Del indlægget med andre der kunne få glæde af det

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email